Activiteiten begeleiding op Maat met Ria

Voor ouderen, zieken en mensen met een verstandelijke beperking in de thuissituatie

Activiteiten

Handwerken

Op handwerkgebied is er erg veel mogelijk. Of u nou wil breien, haken, iets met lapjes wil doen, of...

Tuinieren

U hebt in het verleden veel in de tuin gewerkt, een moestuin gehad, maar nu lukt dat niet meer. Zou u graag weer met uw handen in de grond willen wroeten? Met een aanpassing kunt u uw oude hobby weer oppakken. Weer groente kweken, of een bloemenzee verzorgen.

Hond op Bezoek

Een hond is het beste medicijn tegen eenzaamheid… Maar een hond brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Daarom deze activiteit: Hond op bezoek. Een lieve hond die het heerlijk vindt om geaaid en geknuffeld te worden. Voor een (honden) koekje doet ze alles. U hebt verder geen plichten t.o.v. de hond, alleen maar de lusten.

Nieuw

Levensboek maken

In een levensboek staat het leven van iemand beschreven, van de geboorte tot in het nu. In woord en beeld. Het is een mooie manier om herinneringen op te halen en om een gespreksonderwerp te hebben met iemand die (ernstig) dementerend is.

Bloemschikken

Lekker bezig zijn met bloemen. Samen tot een mooi geschikt bosje bloemen komen. Van elkaar leren en leren over de bloemen van vroeger, en de hedendaagse bloemen. Gespreksstof genoeg.

Kleine uitstapjes maken

Wilt u een keer naar de markt? Of weer eens naar een winkel? Of gezellig samen een terrasje pakken, dan is dat natuurlijk mogelijk.

Koken

Hebt u in het verleden graag gekookt? Lukt het nu niet meer, of is het te gevaarlijk voor u om alleen te koken? Zou u graag weer eens voor uw kinderen willen koken? Of voor een paar vrienden of vriendinnen? Dan kunt u dit samen met mij gaan doen. U geeft aan wat u wilt gaan koken, naar uw eigen recept van vroeger. We zorgen samen dat de maaltijd gemaakt wordt. U helpt voor zover dat mogelijk is.

Bakken

Heerlijke appeltaart (of een andere taart) naar oma’s recept. De kinderen en de kleinkinderen zullen er weer van smullen. Uw recept, en met mijn hulp en materialen zullen we samen de appeltaart gaan bakken. Samen tijdens het bakken gezellig herinneringen ophalen over vroeger.

Gedenkbox maken

Bent u ernstig ziek, en zult u niet lang meer onder ons zijn, is het misschien fijn om voor uw geliefden een gedenkbox te maken. Met dingen die u belangrijk vindt. In overleg is er best veel mogelijk. En mocht u het niet precies weten, dan kan ik u daarbij begeleiden en ideeën aan dragen.

Schilderen en tekenen

U kunt kiezen voor een mooie kleurplaat uit een kleurboek voor volwassenen, dit is heerlijk ontspannend...

Hulp bij het organiseren van het huishouden en ADL

Hebt u hulp nodig bij het organiseren van uw huishouden of de ADL? Het duidelijk in schema brengen van alle werkzaamheden? Het motiveren om de werkzaamheden ook te gaan doen? Hier kan ik u of uw (volwassen) kind in ondersteunen. Dit kan in woord en in beeld.

Leren Koken

Samen schematisch leren koken van eenvoudige maar gezonde maaltijden. Van het boodschappen doen tot de afwas. U kunt ervoor kiezen dat er een op uw mogelijkheden afgestemd boodschappen/kookboek gemaakt wordt waarin stap voor stap staat hoe u bepaalde maaltijden moet maken.


Wie ben ik

placeholder

Toen ik negen jaar was, was ik op visite bij een tante die in het ziekenhuis lag. In die tijd lag je vaak nog een hele tijd in het ziekenhuis. Die avond dat ik er was kwam er een dame langs met een karretje met allerlei spullen erop. Boeken, handwerkjes, puzzelboekjes, knutselspullen… De dames bij mijn tante op de kamer waren blij met de afleiding die deze dame bracht. Vanaf die tijd wist ik wat ik wilde worden…. Bezigheidstherapeute, later heette dat activiteiten begeleidster.

Mijn naam is Ria Knoefmann, ik ben gediplomeerd activiteiten begeleidster en heb inmiddels ruim 25 jaar ervaring in de zorg. In de ouderenzorg en in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Wat mij de laatste jaren opvalt is dat het beroep activiteiten begeleider weg bezuinigd is en dat veel activiteiten overgenomen zijn door vrijwilligers. Dat is natuurlijk prima, als het duidelijk omlijnde activiteiten zijn waar in principe niet veel kennis van de vrijwilliger voor nodig is. Maar bij een sterk groeiende groep binnen de ouderenzorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg zal er meer nodig zijn. Iemand die weet hoe activiteiten aangepast moeten worden, die met kleine aanpassingen het toch nog mogelijk maakt om de cliënt een beetje levensvreugde te bezorgen.

Activiteiten begeleiding op maat is een eenmanszaak met een hoge standaard van werken. Er is een luisterend oor naar de wensen van de cliënt en er is veel aandacht om het voor de kwetsbare cliënt zo fijn als mogelijk te maken. Er is een groot scala van activiteiten om een keuze uit te maken, en het is zeker ook mogelijk om over eigen ideeën te sparren. Deze eigen ideeën zijn meer dan welkom.

Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan het welzijn van de kwetsbare cliënten binnen de gemeente Aalten. Verder op deze site kunt u zien wat ik te bieden heb. Veel plezier bij het bekijken van deze site.


Contact

* Deze velden zijn verplicht.